Thursday, May 16, 2013

Semester geography exam review, May, 2013

1. The Fuller center for Housing is affiliated with a well-known program called __ for Humanity.

a) Helpers b) Habitat c) Housing d) Happy.

2. Millard Filmore, a native of Alabama who made a fortune as a lawyer, founded two national shelter organizations. T / F

3. The Fuller Center is not a give-away program. Impoverished people pay market value for their houses. T / F

4. People who get Fuller Center houses are required to do 350 hours of service that is called an investment via __ equity. a) elbow grease b) atomic fusion c) charity d) sweat.

5. The generous fellow who founded Fuller Center was notable for giving grants to deserving people and organizations. He was a __ . a) philanthropist b) philanderer c) philosopher

d) phallopian.

6. A major gift to the Fuller Veterans Build in Shreveport came from famed British musician Roger Waters, a founder of the psychedelic group called __ . a) Grateful Dead b) Rolling Stones c) the Beatles d) Pink Floyd.

7. The Veterans Build project is located on a) Martha St b) Viking Dr c) Youree Dr d) Olive St.

8. The project is located in the neighborhood known as a) Pierremont b) Highland

c) Stoner Hill d) Coates Bluff.


Washington to Hanoi: Vietnam review
1. Geneva is a city in the nation of a) Netherlands
b) Switzerland c) Germany d) Belgium.
2. The Geneva Accord was part of ending the war between Vietnam and __ . a) France b) England
c) Belgium d) Netherlands.
3. Appropriate order of the presidents: a) Eisenhower, Nixon, Kennedy b) Kennedy, Nixon, Johnson
c) Nixon, LBJ, Eisenhower d) Eisenhower, JFK, LBJ
4. Not a Senator from Massachusetts: a) John F Kennedy
b) Dwight Eisenhower.
5. Commander-in-chief of US during Vietnam conflict:
a) Nixon b) Truman c) JFK d) Eisenhower.
6. President associated with secondary escalation of troops in Vietnam: a) Nixon b) JFK c) LBJ .
7. Gulf of Tonkin Resolution: a) Nixon b) JFK c) LBJ.
8. Tet Offensive: a) Nixon b) JFK c) LBJ.
9. Great Society: a) Nixon b) JFK c) LBJ.
10. End of Vietnam war, ‘73 - ‘75: a) Nixon b) JFK c) LBJ.
11. Domino Theory: a) Nixon b) JFK c) LBJ d) Eisenhower.
12. Tet Offensive: a) Hue b) Hanoi c) Bangkok
d) Cambodia.
13. Viet Cong: a) US b) China c) Japan.
14. Australians: a) US b) China c) Japan.
15. Protest march in Washington, DC: a) 1966 b) 1969
c) 1973 d) 1975.
16. Sent US advisers to Vietnam: a) LBJ b) Nixon
c) JFK.
17. Ho Chi Minh: a) Hanoi b) Hue c) Da Nang d) Saigon.
18. Indochina: a) France b) Belgium c) England d) US.
19. “Goodnight, Irene”: a) Dylan b) Leadbelly c) Hendrix.
20. Civil Rights march on Washington, DC: a) 1960
b) 1963 c) 1969 d) 1971.
21. President who banned racial discrimination in the military: a) LBJ b) JFK c) Nixon d) Eisenhower e) Truman.
22. Vietnam’s population today is about one third the US population. T / F
23. Vietnam is a communist nation today. T / F
24. Vietnamese boat people: a) 1954 b) 1966 c) 1969
d) 1975.
25. Not an example of Vietnamese ingenuity: a) punji traps
b) tunnel system c) betel nut.

Washington to Hanoi: Vietnam review
1. b 2. a 3. d 4. b 5. a 6. a 7. c 8. c 9. c 10. a 11. d 12. a
13. b 14. a 15. b 16. c 17. a or d 18. a 19. b 20. b 21. e 22. F
23. T 24. d 25. c

Vietnam Conflict Review
1. "Those who don't learn history are doomed to ___ it." a) wonder about b) argue c) repeat d) study
2. 1950: Pres. __ sends advisers to help the French. a) Eisenhower b) JFK c) Nixon d) Truman e) LBJ.
3. 1954: Vietnam is divided by the document called the __ __. North is communist; South is democratic. a) Gulf of Tonkin Resolution b) Tet Offensive c) Geneva Accord d) Treaty of Versailles.
4. The French exit after almost 100 years of occupation of the 3-nation region called __. a) Indonesia b) LaoCamNam c) Vietnam and its neighbors d) Indochina.
5. __ __ __, leader of the communist revolutionaries, is triumphant in both 1954 and in 1975 (though posthumously). a) Gen. Da Nang b) Chaing Kai Shek c) Chairman Mao Zedong d) Hai Phong e) Ho Chi Minh
6. In 1954 Pres. __ sends advisers to aid the S. Vietnam Army (see answers in #2).
7. 1961; Pres. __ sends more advisers - some 15,000 US troops in 'Nam. (see answers above)
8. 1964; Pres. __ asks Congress for approval of direct military action. Bombing of N. Vietnam begins.
9. 1965; Doves make their opinions known in regards the war in Vietnam: a) conservatives b) liberals c) undecided d) veterans e) birds.
10. 1968; Peak US troops reach peak: a) quarter million b) half million c) million d) almost 2 million.
11. 1968: Communist surprise attacks on US-held regions, including the capital city: a) Da Nang b) Hanoi c) Bangkok d) Saigon.
12. Called the Tet Offensive, it is widely seen in the US as a) encouraging b) enraging c) discouraging d) inevitable.
13. 1969; Pres. __ reduces troop strength in Thailand and Vietnam. But he continues the bombing of N. Vietnam. (see answer choices in #2)
14. A massive protest demonstration in 1969 brings students and other anti-war groups from across the US to the city of a) Paris b) NYC c) San Francisco d) Washington e) New Orleans.
15. In 197_ a peace pact with the communists was signed in Paris. It signaled the end of the US’ longest-running war. The year was a) 1954 b) 1964 c) 1974 d) 1984.
16. The communist forces won victory over S. Vietnam in a) 1968 b) 1971 c) 1975 d) 1977.
17. During the cold war era the US goal was to stop communism across the globe. In regions such as Southeast Asia the US military felt a risk of a communist chain reaction. Therefore Pres. Eisenhower enunciated the policy known as the __ theory. a) Chain reaction b) Cold war c) Domino d) Chess.
18. The name for the communist guerillas living and fighting in South Vietnam:
a) Orangutans b) North Vietnam Army (NVA) c) Viet Tigers d) Viet Cong.
19. Principal US allies in Vietnam: a) England, Netherlands b) Canada, Australia
c) Japan, Mexico d) England, Germany.
Viet answers:
1. c) repeat 2. d) Truman 3. c) Geneva Accord 4. d) Indochina
5. e) Ho Chi Minh 6. a) Eisenhower 7. b) Kennedy 8. e) Johnson
9. b) liberals 10. b) half 11. d) Saigon 12. c) discouraging 13. c) Nixon
14. d) Washington 15. c) ‘74 16. c) 1975 17. c) domino 18. d) Viet cong 19. b) Canadians / Australians
1. c 2. d 3. c 4. d 5. e 6. a 7. b 8. e 9. b 10. b 11. d 12. c
13. c 14. d 15. c 16. c 17. c 18. d 19. b

Presidents / Vietnam quiz
Choose from these presidents -
a) Nixon b) LBJ c) JFK d) Eisenhower e) Truman

1. Resigned from presidency rather than face impeachment.
2. The most successful of the US generals in WW II.
3. Formerly a senator from Texas.
4. Once a senator from Massachusetts.
5. Defeated Richard Nixon for presidency in 1960.
6. Served as vice-president under Eisenhower.
7. Associated with Franklin Roosevelt.
8. Associated with the Watergate scandal.
9. Commander in chief of US military in WW II.
10. President associated with successful legislation on civil rights and Medicare; his program was called the Great Society.
11. President who ended the Vietnam war.
12. President who used the Gulf of Tonkin Resolution to escalate American troop strength in Vietnam.

Presidents / Vietnam quiz answers -
a 1. d 2. b 3. c 4. c 5. a 6.
e 7. a 8. e 9. b 10. a 11. b 12.

1. Fukushima, site of a nuclear power plant meltdown, is located on the Japanese island of a) Kyushu b) Honshu c) Hokkaido
d) Shikoku.
2. The nuclear meltdown occurred in a )1986 b) 2011 c) 2013.
3. The fuel rods in a nuclear reactor are made of a) steam b) heavy water c) coolant
d) uranium.
4. Electricity-producing nuclear plants begin by producing a) steam b) heavy water c) coolant
d) uranium.
5. Power reactors work by splitting __ in a chain reaction. a) fuel rods b) atoms c) coolant
d) uranium.
6. Fukushima's seawall was about 20' tall; the tsunami's height was about a) 49' b) 99'
c) 149'.
7. The meltdown could've been avoided by preventing flooding of the basement of the turbine buildings, location of the emergency diesel __ . a) generators b) reactors c) cafeteria
d) thermal producers.
8. The key failure in the Fukushima disaster: a) mechanical factors b) human factors.
9. Basically, the Fukushima meltdown was unavoidable. T / F
10. Japan has numerous renewable energy alternatives, including wind turbine, hydroelectric, solar energy and __ power, seen in the numerous volcanic mountains of the nation.
a) nuclear b) steam c) tidal d) geothermal

Nippon review -
1. During the colonial era in Europe, the nation of Japan was called a) Cathay b) Cipangu.
2. Japan has a heterogeneous population. T / F
3. Japan’s population is approximately half that of the US.
T / F
4. Hayao Miyazaki is notable for the type of movies called monster movies, a terrific example being Godzilla. T / F
5. “Empty orchestra” is the meaning of a term coined by the Japanese in the 70’s when technology allowed creative manipulation of recorded works. It has since become a world-wide source of entertainment. It is a) sashimi b) j-pop c) auto tune d)karaoke.
6. Most Japanese are able to integrate 2 types of religious practice into their lives: a) Buddhism b) Hinduism
c) Islam d) Christianity e) Judaism f) Shintoism
g) Confucianism h) Atheism.
7. In terms of altitude, Mt Fuji can be compared to the
a) Appalachians b) Rocky Mtns.
8. Some people, typically the ill-educated, may be said to be fearful of immigrants and other non-native ethnic types. They may be termed xenophobic. T / F
9. Bamboo and paper, classic ingredients in Japanese art, may be used to make large, rectangular aero forms called a) tea houses b) temples c) tori d) kites.
10. Anime has been part of Japanese culture since 1917. In 1937 Japanese anime movie-makers were influenced by a Disney film called a) Snow White b) 101 Dalmatians
c) The Jungle Book.
11. Japanese greeting: a) Ni hau! b) Salaam! c) Namaste'!
d) Konichi wa!

1. The city of Nagasaki is on the island of a) Shikoku b) Kyushu c) Honshu d) Hokkaido. B
2. The city of Hiroshima is on the island of a) Shikoku b) Kyushu
c) Honshu d) Hokkaido. C
3. The city of Kyoto is on the island of a) Shikoku b) Kyushu c)
Honshu d) Hokkaido. C
4. To say "good afternoon:" a) ohayo (gozaimas') b) konnichiwa c) konbanwa. B
5. Like Hindus, Buddhists believe in the law of karma, in which there
is a consequence for one's actions. T / F T
6. Japan's population is close to one half of US population. T / F T
7. Japan's closest neighbor: a) S Korea b) China c) Taiwan d) Philippines. A
8. a) Hayao Miyazaki b) Osamu Tezuko c) Soichiro Honda has been called
the Father of both Anime and of Manga. He was an illustrator and artist rather than a filmmaker. B
9 & 10. Most Japanese are able to integrate 2 types of religious practice
into their lives: a) Hindusim b) Buddhism
c) Islam d) Christianity e) Judaism f) Confucianism g) Shintoism h)
Atheism. Please pick 2. B & G
11. Japanese comedy about food: a) Spirited Away b) Tampopo c)
Totoro d) Manga. B

Gandhi in Mumbai
1. Gandhi's first protest activities were actions against the government in __ . a) Kenya b) India c) Sri Lanka
d) South Africa.
2. Home Rule was the slogan of the Congress Party of India. It meant that the British should
a) rule from London b) give representation in Parliament c) leave India d) leave Delhi.
3. Gandhi was raised as a a) Sikh b) Muslim c) Christian
d) Hindu.
4. The religious minority of India originating in the Punjab region: a) Sikh b) Muslim c) Christian d) Hindu.
5. Gandhi began his protest activities in India soon after the end of a) WWI b) WW2 c) the US Civil Rights Movement
d) Great Depression.
6. The capital of India: __ .

Gandhi in Delhi
1. Traditional sweet scent of India packaged as a garland: a) gardenia b) rose c) lilies d) jasmine.
2. South Africans have numerous derogatory terms for Indians. Not among them: a) Sammy b) coolie c) kaffir d) pachuco.
3. On the train in South Africa Gandhi quotes a book of __ literature. a) Christian b) Hindu c) Muslim d) Sikh.
4. Gandhi uses the phrase "children of __ " to emphasize the incorrectness of racist laws. a) Brahma b) Allah c) God.
5. Car manufacturing company that produces a cheap city car: a) Nano b) Tata c) Momo d) Bapu.
6. Nefarious crop emphasized by the British in India - to be sold to the Chinese. a) indigo b) tobacco c) saffron d) opium.
7. City on the Bay of Bengal: a) Delhi b) Agra c) Mumbai d) Kolkata.
8. City on the Arabian Sea: a) Delhi b) Agra c) Mumbai d) Kolkata.
9. City called the Silicon Valley of India: a) Delhi b) Agra c) Mumbai d) Bangalore.

Gandhi in South Africa
1. Gandhi's life spanned the 19th and 20th centuries. T / F
2. Gandhi studied to be a barrister, which is a Britishism for: a) lawyer b) professor c) business man d) clergyman.
3. South Africa was a European colony at the turn of the century. It is part of the empire built by the a) British b) French c) Hindus d) Muslims.
4. In all his pronouncements, Gandhi encourages ethnic unity. That would be between the a) castes b) major social organizations c) armies d) governments.
5. Gandhi declares that being raised in a crossroads region gave him an unusual perspective on religion. He lived near a) Delhi b) Bay of Bengal c) Himalayas d) Arabian Sea.
6. What is the great social taboo of India that Gandhi wanted to change?
a) Hindu vs. Muslim b) the caste system c) the class system d) British vs. Indians.
7. Gandhi felt that the beliefs of Christianity might help people understand racism. T / F
8. Gandhi understood poverty and accepted it as inevitable in India.
T / F
9. Gandhi was not assasinated; he was assassinated. T / F

1.t 2.a 3.a 4.a 5.d 6.b 7.t 8.t

1. The Taj Mahal was built about the year __ .
2. Its construction was commanded by the emperor called the __ Jahan.
3. Jahan was the Mughal - or Mogul - emperor of ___ India.
a) northern b) eastern c) southern d) western.
4. The design of the Taj reflects a particular religion: a) Islam b) Judaism c) Hinduism d) Jainism.
5. It was built of white __ (type of stone) for Mumtaz Mahal.
6. A building that is a tomb is called a __. a) masala b) malformed c) mausoleum d) mandible.
7. The designers of the Taj were from the nation of __ . a) Persia b) Afghanistan c) Arabia.
8. There are three items of the Taj Mahal complex that identify the Shah's culture as Islamic: the mosque, the Arabic inscriptions and the towers called __ .
9. The decorative designs on the walls are called __.
10. Aside from the decorated caskets of the emperor and his wife, the interior of the Taj Mahal is empty. T / F
11. In the final chapter of his life the emperor's son, Aurangzeb, made sure his father was __.

1.1600 2.shah 3.a 4.a 5.marble 6.c 7.a 8.minarets 9. arabesques or calligraphy 10. t
11. imprisoned