Monday, May 26, 2008

Surgery on Tues, may 27, St Luke's Episcopal Hospital, Houston

Your teacher is quite confident of a good outcome on Tues. The surgeon is the renowned heart surgeon Dr Joseph Coselli, the hospital is the highly-ranked St Luke's and Monsieur Trudeau is in good shape except for the celiac aneurysm (Coselli will also fix the less-threatening mesenteric aneurysm ).

If you want to send an email telling me of your summer plans, don't hesitate.

Quick, quick showers: students make a life out of planet-sustaining practices

Riverview fountain
Originally uploaded by trudeau
From the NY Times
At Oberlin College’s new sustainability house — SEED, for Student Experiment in Ecological Design — one observes a microcosm of a growing sustainability movement on campuses nationwide, from small liberal arts colleges like Oberlin and Middlebury, in Vermont, to Lansing Community College in Michigan, to Morehouse in Atlanta, to public universities like the University of New Hampshire.

While previous generations focused on recycling and cleaning up rivers, these students want to combat global warming by figuring out ways to reduce carbon emissions in their own lives, starting with their own colleges. They also view the environment as broadly connected with social and economic issues, and their concerns include the displacement of low-income families after Hurricane Katrina and the creation of “green collar” jobs in places like the South Bronx.

The mission is serious and yet, like life at the Oberlin house, it blends idealism, hands-on practicality, laid-back community and fun.

“It’s not about telling people, ‘You have to do this, you have to do that,’ ” Mr. Brown said. “It’s about fitting sustainability into our own lives.” And hoping, he added, “that a friend will come over, recognize that it’s fun, start doing it, and then a friend of theirs will start doing it.”

With their professors as collaborators, and with their own technological and political savvy, students are persuading administrators to switch to fossil-free fuel on campus — Middlebury is building an $11 million wood-chip-powered plant, part of its goal of becoming carbon neutral by 2016 — serve locally grown food in dining halls and make hybrid cars available for shared transportation when, say, the distance is too far to bike and there is no bus. Students are planting organic gardens and competing in dorm energy-use Olympics. At Oberlin last year, some students in the winning dorm did not shower for two weeks, officials said.

“This is a generation that is watching the world come undone,” said David Orr, a professor of environmental studies at Oberlin. Projects like the Oberlin house, he said, are “helping them understand how to stitch the world together again.”

More at How Green is the Campus?

Thursday, May 15, 2008

Semester exam review / condensed reading comprehension questions

urban meadow, Shreveport
Originally uploaded by trudeau
All answers added, for your convenience. But I will tweak some of these questions so you'll have to use your brain, not just your study guide.
Please be ready for map questions based on the RMQRWA.

An important item: the exam will be scored at 20% of your semester scores, acc to the CPSB rules. That could be disastrous to the unprepared. Grades usually take somewhat of a downturn at the end of the second semester, but going into this test without notes could be very disappointing to you and your parents. I'm going to ask my substitute to record students who arrive with notes and those who do not.

Semester exam review / world geography / Trudeau

1. In Chinese language the name Confucius would be rendered as a) Lao Tzu b) Master Kung c) Tai Chi
d) the Buddha.
2. Confucius should be classified as a a) social thinker
b) religious leader.
3. He lived about the the year a) 500 BCE b) 300 BCE
c) 300 AD d) 500 AD.
4. There was little or no difference between the philosophy of Confucius and Shi Huang Di. T / F
5. There was little or no difference between the philosophy of Confucius and the ancient guidelines of Taoism. T / F
6. Confucius occupation was a) governmental minister b) prince c) king d) wise pauper.
7. Confucius basically was in favor of a) democracy
b) monarchy c) oligarchy (rule by a small group of men) d) rule by tyrant.
8. He thought that aristocratic parentage was the key to a wise ruler. T / F
9. His ideal ruler was one who “would spread his own virtues to the people instead of imposing proper behavior with laws and rules.” T / F
10. “Never impose on others what you would not choose yourself.” a) Buddha b) Confucius c) Shi Huang Di.
11. Confucianism is about a) ethics b) ethnics c) ethnocentrism d) ethylism.
1. b 2. a 3. a 4. F 5. F 6. a 7. b 8. F 9. T 10. b 11. a

Qin Shi Huang Di quiz 1
1. The life of Shi Huang Di: a) 1200 BCE b) 200 BCE c) 200 AD d) fictitious.
2. Shi Huang Di’s version of the Great Wall was called a “precursor” to the later Great Wall. Precursor means
a) small version b) earlier example c) moveable pointer
3. Tomb: a) monument b) mound c) subterranean
d) mausoleum.
4. As an audacious autocrat the First Emperor burned and banned writing by __. a) Lao Tzu b) Tao c) Confucius d) Buddha.
5. The importance of his reign is intact after 2 millennium. That would be some a) 200 b) 2 thousand c) 2 million years.
6. Huangdi was a title created for the First Emperor based upon a) mythical greats b) ancient rulers c) his family
d) warriors.
7. When a youth becomes king he usually has a wise and powerful member of the court who acts as his guide to decision-making. That person’s title? a) proxy b) consort c) regent d) caretaker.
8. Shi Huang Di’s period of rule was preceded by the period known as a) Warring states b) Confucian c) Primitive d) Troubles.
9. Shi Huang Di unified China economically by standardizing the Chinese units of measurements such as weights and measures, the currency, the length of the axles of carts (so every cart could run smoothly in the ruts of the new roads). He was not able to upgrade the legal system. T / F
10. What was his most important reform, according to Wikipedia?
a) silk b) currency c) writing d) elephants.
11. Shi Huang Di seriously sought the elixir of life, a magical potion which reputedly would enable immortality.
What is an elixir? a) health-giving drink b) magical cape or hat c) a pool of magical water d) hallucinogenic drug.
12. The huge terra cotta army buried with Shi Huang Di lies near which city? a) Beijing b) Shanghai c) Xi’an d) Hong Kong.
1. b 2. b 3. d 4. c 5. b 6. 7. c 8. a 9. F 10. c 11. a 12. c

Washington to Hanoi: Vietnam review
1. Geneva is a city in the nation of a) Netherlands
b) Switzerland c) Germany d) Belgium.
2. The Geneva Accord was part of ending the war between Vietnam and __ . a) France b) England
c) Belgium d) Netherlands.
3. Appropriate order of the presidents: a) Eisenhower, Nixon, Kennedy b) Kennedy, Nixon, Johnson
c) Nixon, LBJ, Eisenhower d) Eisenhower, JFK, LBJ
4. Not a Senator from Massachusetts: a) John F Kennedy
b) Dwight Eisenhower.
5. Commander-in-chief of US during Vietnam conflict:
a) Nixon b) Truman c) JFK d) Eisenhower.
6. President associated with secondary escalation of troops in Vietnam: a) Nixon b) JFK c) LBJ .
7. Gulf of Tonkin Resolution: a) Nixon b) JFK c) LBJ.
8. Tet Offensive: a) Nixon b) JFK c) LBJ.
9. Great Society: a) Nixon b) JFK c) LBJ.
10. End of Vietnam war, ‘73 - ‘75: a) Nixon b) JFK c) LBJ.
11. Domino Theory: a) Nixon b) JFK c) LBJ d) Eisenhower.
12. Tet Offensive: a) Hue b) Hanoi c) Bangkok
d) Cambodia.
13. Viet Cong: a) US b) China c) Japan.
14. Australians: a) US b) China c) Japan.
15. Protest march in Washington, DC: a) 1966 b) 1969
c) 1973 d) 1975.
16. Sent US advisers to Vietnam: a) LBJ b) Nixon
c) JFK.
17. Ho Chi Minh: a) Hanoi b) Hue c) Da Nang d) Saigon.
18. Indochina: a) France b) Belgium c) England d) US.
19. “Goodnight, Irene”: a) Dylan b) Leadbelly c) Hendrix.
20. Civil Rights march on Washington, DC: a) 1960
b) 1963 c) 1969 d) 1971.
21. President who banned racial discrimination in the military: a) LBJ b) JFK c) Nixon d) Eisenhower e) Truman.
22. Vietnam’s population today is about one third the US population. T / F
23. Vietnam is a communist nation today. T / F
24. Vietnamese boat people: a) 1954 b) 1966 c) 1969
d) 1975.
25. Not an example of Vietnamese ingenuity: a) punji traps
b) tunnel system c) betel nut.

Washington to Hanoi: Vietnam review
1. b 2. a 3. d 4. b 5. a 6. a 7. c 8. c 9. c 10. a 11. d 12. a
13. b 14. a 15. b 16. c 17. a or d 18. a 19. b 20. b 21. e 22. F
23. T 24. d 25. c

Vietnam Conflict Review
1. "Those who don't learn history are doomed to ___ it." a) wonder about b) argue c) repeat d) study
2. 1950: Pres. __ sends advisers to help the French. a) Eisenhower b) JFK c) Nixon d) Truman e) LBJ.
3. 1954: Vietnam is divided by the document called the __ __. North is communist; South is democratic. a) Gulf of Tonkin Resolution b) Tet Offensive c) Geneva Accord d) Treaty of Versailles.
4. The French exit after almost 100 years of occupation of the 3-nation region called __. a) Indonesia b) LaoCamNam c) Vietnam and its neighbors d) Indochina.
5. __ __ __, leader of the communist revolutionaries, is triumphant in both 1954 and in 1975 (though posthumously). a) Gen. Da Nang b) Chaing Kai Shek c) Chairman Mao Zedong d) Hai Phong e) Ho Chi Minh
6. In 1954 Pres. __ sends advisers to aid the S. Vietnam Army (see answers in #2).
7. 1961; Pres. __ sends more advisers - some 15,000 US troops in 'Nam. (see answers above)
8. 1964; Pres. __ asks Congress for approval of direct military action. Bombing of N. Vietnam begins.
9. 1965; Doves make their opinions known in regards the war in Vietnam: a) conservatives b) liberals c) undecided d) veterans e) birds.
10. 1968; Peak US troops reach peak: a) quarter million b) half million c) million d) almost 2 million.
11. 1968: Communist surprise attacks on US-held regions, including the capital city: a) Da Nang b) Hanoi c) Bangkok d) Saigon.
12. Called the Tet Offensive, it is widely seen in the US as a) encouraging b) enraging c) discouraging d) inevitable.
13. 1969; Pres. __ reduces troop strength in Thailand and Vietnam. But he continues the bombing of N. Vietnam. (see answer choices in #2)
14. A massive protest demonstration in 1969 brings students and other anti-war groups from across the US to the city of a) Paris b) NYC c) San Francisco d) Washington e) New Orleans.
15. In 197_ a peace pact with the communists was signed in Paris. It signaled the end of the US’ longest-running war. The year was a) 1954 b) 1964 c) 1974 d) 1984.
16. The communist forces won victory over S. Vietnam in a) 1968 b) 1971 c) 1975 d) 1977.
17. During the cold war era the US goal was to stop communism across the globe. In regions such as Southeast Asia the US military felt a risk of a communist chain reaction. Therefore Pres. Eisenhower enunciated the policy known as the __ theory. a) Chain reaction b) Cold war c) Domino d) Chess.
18. The name for the communist guerillas living and fighting in South Vietnam:
a) Orangutans b) North Vietnam Army (NVA) c) Viet Tigers d) Viet Cong.
19. Principal US allies in Vietnam: a) England, Netherlands b) Canada, Australia
c) Japan, Mexico d) England, Germany.
Viet answers:
1. c) repeat 2. d) Truman 3. c) Geneva Accord 4. d) Indochina
5. e) Ho Chi Minh 6. a) Eisenhower 7. b) Kennedy 8. e) Johnson
9. b) liberals 10. b) half 11. d) Saigon 12. c) discouraging 13. c) Nixon
14. d) Washington 15. c) ‘74 16. c) 1975 17. c) domino 18. d) Viet cong 19. b) Canadians / Australians
1. c 2. d 3. c 4. d 5. e 6. a 7. b 8. e 9. b 10. b 11. d 12. c
13. c 14. d 15. c 16. c 17. c 18. d 19. b

Presidents / Vietnam quiz
Choose from these presidents -
a) Nixon b) LBJ c) JFK d) Eisenhower e) Truman

1. Resigned from presidency rather than face impeachment.
2. The most successful of the US generals in WW II.
3. Formerly a senator from Texas.
4. Once a senator from Massachusetts.
5. Defeated Richard Nixon for presidency in 1960.
6. Served as vice-president under Eisenhower.
7. Associated with Franklin Roosevelt.
8. Associated with the Watergate scandal.
9. Commander in chief of US military in WW II.
10. President associated with successful legislation on civil rights and Medicare; his program was called the Great Society.
11. President who ended the Vietnam war.
12. President who used the Gulf of Tonkin Resolution to escalate American troop strength in Vietnam.

Presidents / Vietnam quiz answers -
a 1. d 2. b 3. c 4. c 5. a 6.
e 7. a 8. e 9. b 10. a 11. b 12.

Presidents / Vietnam quiz
Choose from these presidents -
a) Nixon b) LBJ c) JFK d) Eisenhower e) Truman
1. Resigned from presidency rather than face impeachment.
2. The most successful of the US generals in WW II.
3. Formerly a senator from Texas.
4. Once a senator from Massachusetts.
5. Defeated Richard Nixon for presidency in 1960.
6. Served as vice-president under Eisenhower.
7. Associated with Franklin Roosevelt.
8. Associated with the Watergate scandal.
9. Commander in chief of US military in WW II.
10. President associated with successful legislation on civil rights and Medicare; his program was called the Great Society.
11. President who ended the Vietnam war.
12. President who used the Gulf of Tonkin Resolution to escalate American troop strength in Vietnam.

1. djembe, goblet-shaped drum.
2. dun-dun or tama or talking drum.
3. mbira, sansa, kalimba: thumb piano.
4. shekere, the gourd shaker with net skirt.
5. gong-gong, the double bells.
6. kora, the gourd-bodied harp-like instrument of the griot, or bard.
7. nyere, one of the African flutes.
8. marimba, balofon: the wooden, gourd-resonated xylophone.

Africa review
1. Name the famous type of ship sailed on the Arab-African coast. Unlike the sail on a European sailboat, the mast and boom rotate as needed.
2. Since colonial times, this religion has been the dominant religion of Tanzania and Kenya in East Africa: __.
3. Religion dominant on the Swahili coast?
4. The language of the Indian Ocean coast of Africa?
5. Dye used in decorative hand painting in India, Arabia and Africa?
6. East African word for “friend”?
7. This vegetable has green, bullet-shaped pods. It is used in both Louisiana and Africa for thickening the soup or stew. Its name in Africa is “gumbo.”
8. Name the purple vegetable that in French is called aubergine (the vegetable and the color).
9. Sharply-flavored spice harvested by the Tanzanian girl froma tree on her family land.
10. Spice gotten by cutting tree bark into strips.
11. Piper nigrum is the Latin name for this spice; in the ancient world is was a very expensive commodity.
12. Ancient bowl and pounder used in grinding spices.
13. A rice dish with spices and vegetable as prepared by the family of Zanzibar.
14. Tasteless, potato-like root vegetable of Africa.
15. Two ways in which the East African eating habits were different from those of the US.
16. The tower aside a mosque which is used to call the faithful to prayer.
17. A madrassah is a school that most students attend after they go to their regular school. It is associated with which religion?
18. In a madrassah, what is the language of the lessons ?
19. What do you call a resident of Zanzibar?
20. Sizzling food is available along the waterfront in the evening at a place called simply the __ __.
21. East Africans use the winds that accomapny the rainy season, the __, to send ships on long regional trading voyages.
22. The most distant region region of the world for trade by East African sailors: __.
23. In Zanzibar we saw a family of several generations under one roof. Was it a patriarchy or matriarchy?
24. The girl of Zanzibar has a goal in media work. What does she hope to do as an occupation?
25. What do we call the indigenous languages of Kenya?
26. What is the indigenous language of NW Louisiana?
27. The girl of Ghana lives in the capital. The name of that city?
28. For centuries the people of Ghana were ruled by Europeans from the nation of __.
29. Europeans gave this part of the coast of West Africa a name indicating a valuable commodity: the __ Coast.
30. The dominant tribe of Ghana?
31. Cooking on an outdoor stove in Ghana is done sometimes by propane and sometimes a more ancient fuel: __.

1. dhow 2. Christianity 3. Islam 4. Swahili 5. henna
6. rafiki 7. okra 8. eggplant 9. cloves 10. cinammon
11. black pepper 12. mortar & pestle 13. pilau 14. cassava
15. eating by hand; eating segregated by gender
16. minaret 17. Islam 18. Arabic 19. Zanzibari 20. night market
21. monsoon 22. India 23. patriarchy (grandfather) 24. TV "presenter" 25. tribal languages, such as Masai
26. Caddo language 27. Accra, Ghana 28. Britain
29. Gold - Gold Coast 30. Ashantih 31. charcoal

Swahili culture: mixture of Arab, Persian, Indian, African, European.
- architecture, cuisine, art, etc.
- dhow - Arab-based design of sailboat with mast and sail that rotates to catch the wind.
Dar es Salaam: "abode of peace," Arabic.
- 2.5 million people
- av income about $5 per week.
- influence from Portuguese, first Euro explorers of the African coast.
- influence from German colonial occupation.

The Medici dynasty of Florence.
- linear prespective - olive branch - minotaur - labyrinth
- acropolis - Parthenon
- Cosimo de Medici - Donatello -statue of David
- Brunelleschi - duomo of the Cathedral of Florence
- patronage - public art
- Greek era, 400 BCE
- Romans, 100 CE
- Renaissance, 1500 CE

Italy review -
1. Two mountain ranges: __, __ . 2. Are Italians seismic? Explain.
3. Italy’s climate type? 4. Italian deforestation?
5. 58 million ? 6. An example of creativity in Italian products?
7. Did the Christian religion spread before, during or after the Roman Empire? 8. Italy finally became a nation about the year __. a) 1661 b) 1761 c) 1861
9. In which alliance was Italy in WWII? 11. What is the great, rich river valley of Italy? 12. Because of this river’s fertility and profitability, what enterprises developed there?
13. What is subsidence? Name the famous city threatened by subsidence.
14. The greatest of the Italian cities in the medieval period. This city was a trading center for goods from the Middle East.
15. What is the Forum?
16. Two most famous buildings in the Vatican City?
17. Which city is associated with the art created during the Renaissance?
18. Why is it not a surprise that the textbook calls Naples one of the poorest cities in Europe?
1. Pyrenees, Alps 2. Yes; many earthquakes. 3. Mediterranean
4. Yes; small country, many people. 5. Yes. 6. Ferrari’s race-car styling. 7. During the Roman Empire. 8. 1861.

Tuesday, May 13, 2008

Review guide, second semester exam, world geography

Review guide, second semester exam, world geography -

Exam comprises 100 questions, multiple-choice, open notes, (sorry; because of my illness, no bonus points for a comparison essay) based on the following:

Web site notes begin in Jan, 08
1. Brief bio on Barack Obama.
2. Eurocentric society
3. Wheelbarrows & gunpowder: ancient Chinese technology
4. Confucius quiz (12 ques)
5. Shi Huang Di quiz (12)
6. Yin Yang
7. Tai Chi Chuan
8. Chinese cuisine and helathy life
9. Sketch map (Wacom Bamboo) of China
10. Not One Less movie summary
Feb. notes
11. Danes & Vikings quiz (10)
12. Washigton to Hanoi: Vietnam war quiz (25)
13. Notes on video Leopards of Zanzibar
14. 1963 & Amer History
15. Vietnam map
16. Vietnam conflict quiz (19)
17. US Presidents quiz (12)
18. Ash Wednesday (3)
19. Map of Japan
March notes
20. Lost Boys of Sudan notes (2)
21. Notes on Afriocan music
22. The Great Mosque of Djenne
23. Africa review, Zanzibar & Ghana (31)
24. Notes on Zanzibar & Tanzania
25. Vocab from NY Times on Jindal and ethics (see dictionary, please)
April notes
26. Notes on the Medici and Renaissance
27. Michelangelo, Leonardo, Donatello, Raphael
28. Map of Italy and Greece
29. Roman empire map.
30. Notes from the Roman Empire.
31. Notes from Macaulay’s show, Roman City.
32. L’Itlaia, n overview.
33. A Quiz on All Things Italian (18)
34. Downtown Houston: glamor & immigrants
35. The Trek of the Sudanese refugees

Advanced knowledge camps at LSUS, cheap

This just in from LSUS:

The College of Sciences will host four summer sessions in June to help high school students gain a better understanding of the nature and rewards of career opportunities in the fields of mathematics and science.
Any high school student entering ninth through twelfth grade may register for any or all of these sessions. The fee is $20 per session and pre-registration is required. Session dates, times and topics are listed below. For more information or to register by phone, call the LSUS Division of Continuing Education at 798-4177. Registration is also available online at The deadline for registration is Tuesday, June 3, 2008.

Computer Science – June 9 - 13, 2008 from 10:00 a.m. to 12:00 p.m.
Topics: Software Development, Cyberspace and Cyber Command, Bioinformatics, Virtual Worlds and
Computer Games.

Mathematics – June 9 - 13, 2008 from 1:00 p.m. to 3:00 p.m.
Topics: Why Mathematics is Fun, Why Mathematics is Not Fun, Mathematical Art and Jobs in Mathematics

Chemistry/Physics – June 16 - 20, 2008 from 10:00 a.m. to 12:00 p.m.
Topics: Astronomy, Astrophysics, NASA and Planetariums, Engineering & Robotics, Careers in Chemistry,
When a Bachelor’s Degree is Not Enough, Where Biochemistry Can Take You – Medical School and
Other Options

Biology – June 16 - 20, 2008 from 1:00 p.m. to 3:00 p.m.
Topics: Pre-Med and Medical Careers, Careers in Environmental Science and The Red River Watershed,
Biotechnology and the Electron Microscope, Organismal Biology (with a Field Trip to the Red River
Education and Research Park), Forensic Entomolog

Sunday, May 11, 2008

Unit: Germany, Hitler, WWII in Europe, the Holocaust and the US

Truly, it is painful to me not to be in the classroom with you these last two weeks. I love teaching and I have a great affection for you.

To re-cap my health situation:
the aneurysms with which I have been diagnosed, a celiac and a mesenteric, are rare, acc. to the Texas Medical Journal. But the word from my internist, Dr Alan Borne, is that they are reparable. And he expects me to be back at work for the 2008-09 year.

This week I'll see a Shreveport vascular surgeon, Dr Stephen White, for a consultation and I have, on May 21, an interview in Houston with the pre-eminent vascular surgeon, Joseph S Coselli.

In the meantime I am trying not to raise my already-high blood pressure. If there's a rupture of one of these aneurysms the mortality rate is exceedingly high.

So I shall be communicating via email and resting between sessions.

If principals Mrs Sheryl Thomas or Mrs Queen Snyder agrees, this week you will go to a computer lab or library to research the following:

- When did Hitler come to power? What was the name of that special era in US and European history?
- What were the 5 landmark events in his life prior to becoming Chancellor of Germany?
- How did he orchestrate his surprising rise to political leadership?
- What were the 3 chief points of his fascist program?
- How are fascism and communism different?
- How did Hitler present his anti-Jewish (anti-semitic) views and program?
- In what order of conquest did Germany take over most of Europe?
- What was the US attitude toward the outbreak of war in Europe and toward the Germans?
- What was the US attitude toward Jewish immigrants and awareness of the Nazi death camps?
- Who was the US President?
- What major steps were taken by the Nazis as they prepared to murder millions of Jews and significant numbers of political dissidents, Gypsies, Poles and other targeted groups? Ex:
a) excluding Jewish students and teachers from German schools.
b) Kristal nacht, a night in which citizens were given government approval in smashing windows in Synagogues and Jewish homes and businesses.
c) commanding that Jews relinquish their businesses.
d) Shipping masses of Jews to what were called "work camps." Prior to their deaths Jews were used as slave labor (see the book and movie entitled Schindler's List).

After those items have been established, you will watch a movie called Swing Kids. It is about German teens who were anti-fascist and how their lives were changed by the rise of the Nazis. There is a study guide to the movie and test, too.

Thursday, May 08, 2008

Map number 3 of Deutschland: important cities and the Rhine River

Berlin, Germany
Originally uploaded by Tobi_2008
Thurs students sketched a map of Deutschland that included

- Berlin, the capital. In the post WWI era, a city divided some 50 years into communist and democratic halves.
- Hamburg, the great port on the North Sea. Hamburgers? yes.
- Koln, or Cologne. A great city on the Rhine, it has a significant Karnival celebration.
- Bonn, also on the Rhine (or Rhein). It was the capital of Germany when it was a divided nation.
- Frankfurt, in the middle of the nation, is the transportation center of Germany. Name means "Germans' crossing place on the river. "
- Munich (Munchen) is the city of Oktoberfest and BMW.
- Rhine River is like the Missisippi of Europe. Flows from Switzerland to the North Sea.


Indie work:
Make a Greek salata and photograph the ingredients: lettuce, onions, olives, feta cheese, olive oil, vinegar.


Thursday quiz on the Pantheon and Parthenon is a comparison essay to be read by a parent next week

CMHS, Shreveport
Originally uploaded by trudeau
Pantheon / Parthenon comparison essay:

1. Use the notes from notebook, print-out, etc. Do not exchange notes or communicate with your neighbors in any way.
2. Base your essay on no less than 3 factual items that will be specified for each building.
3. Open with a colorful, descriptive sentence.
4. Switch back and forth between topics, which is called integration of topics. Do not give the info in separate blocks and add a final integration.
5. Cite your sources (, teacher Robert Trudeau, etc) by the phrase “according to.” Place it at the end of the first sentence of each paragraph.
6. Top it with a
a) smacky title
b) explanatory subtitle
7. Proofread your paper for
- legibility
- speeling
- grammar
8. Name, date, hour in upper right corner!
9. Proofread one more time.
10. 10 pts.
11. After it is scored, this essay must be read by a parent and a signature collected in your notebook.

Tuesday, May 06, 2008

Performance Day for geography students is Mon, May 12

Performance day: on Mon, May 12, each class will go to the PAC so the piano and stage is available to students who have been taking lessons in music, dance and other performing arts.

Students need not be stellar performers to partcipate in this informal event. If they simply feel confident enough to perform a simple, brief piece before their classmates, they will make me happy.

Performance day is inspired by Beethoven, Bach (the whole family, some 13 Bachs listed as composers), Mozart and the modern German composers who have proven that this nation is extremely musical.

Students may perform on more than one instrument and I encourage duos and trios. Rock guitar is welcome as is the performance of martial arts and gymnastic routines. One of my students has promised a video herself leading her horse in European dressage.

if parents would like to drop by to sit in the back of the PAC during the events, feel welcome. Some classes may have few performers; 5th hour seems to have the most committments.

Btw, the performers and audiences are limited to the students in that particular class.

The Parthenon and the Pantheon: quiz on Thurs

The Parthenon
Originally uploaded by tsak_d
Mondo notes quiz on these two architectural masterpieces on Thurs. .

Which one is considered a Doric temple?


Deutsch's map . . .

Czech Republic


Wie sprechen auf Deutsch?
Nein, ich ne spreche auf Deutsch.

Bonus / Indie work:

a) Attend Sound of Music, Marjorie Lyons Playhouse
b) Research and compare Parthenon and Pantheon
c) " " " history of Mercedes Benz and Volkswagen.

Don't forget:

Project Talent Art Exhibit, LSUS
Reception Wed, May 8, 7 pm.

CMHS Graduation ceremony:
Sun, May 18

Monday, May 05, 2008

An Inconvenient Truth: inquiry into the collision between humans and their earth

Cross Lake, Shreveport
Originally uploaded by trudeau
From the movie An Inconvenient Truth (it began as Al Gore's book called Earth in the Balance), which we are watching in class this week:

The fundamental outline of the climate crisis story: the relationship between human civilization and the Earth has been utterly transformed by a combination of factors, including the population explosion, the technological revolution, and a willingness to ignore the future consequences of our present actions.

The underlying reality is that we are colliding with the planet’s ecological system, and its most vulnerable components are crumbling as a result.

In every corner of the globe — on land and in water, in melting ice and disappearing snow, during heat waves and droughts, in the eyes of hurricanes and in the tears of refugees — the world is witnessing mounting and undeniable evidence that nature’s cycles are profoundly changing.

An Inconvenient Truth discussion questions -

1.What in the film -- a fact, an image, a story -- triggered a strong reaction for you? What feelings did it evoke?
2. The film has lots of information. What was your overall feeling at the end of it, or as you think back to the full effect? How does that feeling shape what you want to do next?
3. What sort of world do you want to leave for future generations? How has the film shaped your awareness of the importance of the question?
4. Sen. Gore mentioned that it can be easy for people to jump from denial to despair. Where do you find hope that allows you to face this problem – in personal or community action, the rightness of the cause, affirmation from your friends, etc? )
5. What did you learn from watching the film that you didn't know before -- or that is more compelling for you now?
6. Why is the science important to you? Do you want proof that climate change is happening and that humans are having a decisive impact? Do you look to science for predictions about what might happen under different situations?
7. What information in the film made climate change more real to you? Or, why was it not compelling?
8. What made the information in the film trustworthy for you, or what made you question the information? What characteristics of the research, the data, and the people presenting it influenced your trust levels?
9. Not all people look to science as the ultimate authority. What sort of sources would be most compelling and trustworthy for you in considering the problem of climate change? Would testimony from business leaders or religious authorities have more credibility?
10. The story of "doubting Thomas" in the Bible tells of someone who had a hard time believing the "unbelievable" fact of the resurrection. Is some ways, climate change is as much of a challenge to our experience and thinking, with an event that we've never seen or imagined before. What sort of proof do you need to make the facts compelling and believable? (When Thomas finally believed, his life was changed. What does it mean for us when we accept the reality of climate change?)
11. In the US Declaration of Independence, the authors wrote, "We hold these truths to be self-evident …" Even though King George didn't accept that all people are created equal, the authors of the Declaration indicated that they didn't consider those "truths" to be open to debate. When is it appropriate to assert that the truth of climate change is "self-evident"?
12. What standard of evidence is necessary or appropriate before taking dramatic action on climate change? By way of analogy, should a hurricane evacuation be ordered only if it is absolutely certain that it will strike a city? When a sweeping economic policy is being launched, is there an expectation that there must be consensus among economic experts?
13. How do those of us who are not experts in climate science sort out the reliability of the research? How do we know who and what to trust?
14. Sen. Gore says that climate change is a "moral issue" as well as a technical and political one. What difference does it make if we approach it from a moral perspective?
15. Why should students, in particular, be concerned about climate change? Does the climate crisis have anything to do with our future and ethics?

Sunday, May 04, 2008

Parthenon, Doric temple atop the acropolis of Athens

Parthenon - Athens, Acropolis
Originally uploaded by Schumata
The Parthenon is a temple built for the Greek goddess Athena,the protectress of Athens, in the 5th century BC on the athenian Acropolis.

It is the most important surviving building of Classical Greece, generally considered to be the culmination of the development of the Doric order. Its decorative sculptures are considered one of the high points of Greek art. The Parthenon is regarded as an enduring symbol of ancient Greece and of Athenian democracy, and is one of the world's greatest cultural monuments.

The two pediments of the temple are decorated with mythological scenes: the east, above the building's main entrance, shows the birth of Athena, and the west, the fight between Athena and Poseidon for the name of the city of Athens. The Parthenon retained its religious character in the following centuries and was converted into a Byzantine church, a Latin church and a Muslim mosque.

The Turks used the Parthenon as a powder magazine when the Venetians, under Admiral Morosini, sieged the Acropolis in 1687. One of the Venetian bombs fell on the Parthenon and caused a tremendous explosion that destroyed a great part of the monument which had been preserved in a good condition until then.

The disaster was completed in the beginning of the 19th century, when the British ambassador in Constantinople, Lord Elgin, stole the greatest part of the sculptural decoration of the monument (frieze, metopes, pediments), transferred them to England and sold them to the British Museum, where they are still exhibited, being one of the most significant collections of the museum.

Friday, May 02, 2008

The Paper Parthenon Project / a direct comparison to the Pantheon Project

The Parthenon
Originally uploaded by esther**
Comparing two of the most famous and confusing historic buildings, the Pantheon of Rome and the Parthenon of Athens.

Pantheon: Pan - across - Theos - the gods.
Parthenon: Athena Parthagenesis (of a virgin birth)

Once housed 80 ft golden statue of Athena.

For 10 pts, include -
- Athens / Rome comparison of 5 items: population, cultural characteristics.
- small map of Italy and Greece.
- paper sculpture which includes -
- 2 pediments / one with sketch that indicates the relief sculpture.
- 8 columns, the second 4 being shorter so as to indicate linear perspective.
- representation in paper of the acropolis.
- " " " skyline of Athens.

Doric columns!

Paper Parthenon / comparison with the Pantheon

Paper Parthenon project . . .

a) Athens compared to Rome.
b) Roman gods to Greeks'.
c) Parthenon to Pantheon in construction.

Thursday, May 01, 2008

The Christian church is good to its adherents, but, heretics, beware

Get me to the church on . . .
Originally uploaded by trudeau
Galileo was a scholar with so many talents he could be called a
- polymath
- savant
- Renaissance man.

His discovery and development of the telescope led him to the heliocentric point of view of the universe. But because the Catholic church wasn't ready to change its thinking, he was called a heretic.

Heresy was punishable by the church court called the Inquisition by imprisonment or death.

Galileo was told to recant or die. He had to publicly give up his teachings, declare them false and then espouse the geocentric - so as to avoid death. He lived the remainder of his life under house arrest.

See bureaucrats. And dementors.

Rubric: guidelines (once written in red).
Sanguine: both blood (red) as well as healthy.

Are you orthodox in your thinking? Do you want to be more of a non-conformist?
Are you satisfied with the values of mainstream America?

One more word: lumen means "light." Lumenaria (candles whose light is diffused by a paper bag chimney) will be lighted at lee Hedges Stadium this weekend as part of the Relay for life celebration. It is a young person's fundraiser for the American Cancer Society.

May Day: ancient observances and traditions

Class of 2011
Originally uploaded by trudeau
The earliest May Day celebrations appeared in pre-Christian Europe, as in the Celtic celebration of Beltane, and the Walpurgis Night of the Germanic countries.

Many pre-Christian indigenous celebrations were eventually banned or Christianized during the process of Christianization in Europe.

May Day may be best known for its tradition of dancing the Maypole and crowning of the Queen of the May.

The day was a traditional summer holiday in many pre-Christian European pagan (means "country") cultures. While February 1 was the first day of Spring, May 1 was the first day of summer; hence, the summer solstice on June 25 (now June 21) was Midsummer, says Wikipedia.

Geocentrism, heliocentrism, Galileo and the Roman Catholic Church

Soap sculpture project, CMHS
Originally uploaded by trudeau
In our movie on Galileo, called the Father of Modern Physics, we've seen:

geocentrism, the ancient position espoused by Greeks such as Ptolemy and embraced as dogma by the catholic church.

heliocentrism, the new idea - that the sun was the center of the solar system - from a few astronomers about 1600 CE.

heresy / a heretic - person who speaks against or refuses to submit to the orthodox way of thinking.

Inquisition - from wikipedia:
In 1542, Pope Paul III established the Congregation of the Holy Office of the Inquisition as a permanent congregation staffed with cardinals and other officials, whose task was to maintain and defend the integrity of the faith and to examine and proscribe errors and false doctrines;[8]; it thus became the supervisory body of local Inquisitions. Arguably the most famous case tried by the Roman Inquisition was that of Galileo Galilei in 1633. Because of Rome's power over the Papal States, Roman Inquisition activity continued until the mid-1800s.

Galileo's bio -
- Pisa & Florence, in Tuscany
- physicist, mathematician, astronomer
- developed the telescope

patronage - the monetary support of an artist or institution from a wealthy source, usually a family or person.